Siapakah Rakyat Malaysia Yang Beli Kapal Bersalut Emas RM13 Bilion?

| July 23, 2013

Siapakah Rakyat Malaysia Yang Beli Kapal Bersalut Emas RM13 Bilion? | Jika dahulu, gelaran pemilik kapal mewah termahal dunia disandang oleh Roma Abramovich yang mana merupakan pemilik kelab bola sepak gergasi dunia Chelsea, kini dikatakan jatuh ke tangan seorang rakyat Malaysia pula. Siapakah beliau sebenarnya? Kita sebenarnya mengenali beliau kerana beliau antara yang terkaya di Malaysia terutama dalam menjalankan perniagaan gula. Siapa yang tidak kenal dengan Tan Sri Robert Kuok. Kapal yang ditempah khas ini dikatakan bernilai RM13 bililon. Fuh memang sangat mahal!

kapalemas1

Tan Sri Robert Kuok, beliau merupakan Billionair Malaysia yang mempunyai kekayaan bernilai antara RM37.2 billion.

Raja Gula Asia ini telah menggemparkan banyak pihak apabila membeli sebuah kapal mewah bernilai RM13.38 billion.

Kapal berkenaan yang 10 kali ganda lebih mahal daripada kapal peribadi paling mahal didunia sebelum ini milik Roma Abramovich (Pemilik Kelab Chelsea) kini merupakan kapal mewah termahal dunia.

Keseluruhan badan kapal History Supreme dari dasarnya sehingga ke bahagian dek termasuk ruang makanan, rel dan sauh disalut emas padu.

Bilik tidur utamanya dihias mewah dengan menggunakan logam platinum dan menampilkan dinding bertatahkan sejumlah batu meteor serta artifak prasejarah seperti tulang dinosaur ganas, T-Rex.

Kapal History Supreme merupakan hasil kerja tangan pembuat hiasan emas terkenal dari Liverpool, Stuart Hughes yang mengambil masa tiga tahun untuk menyiapkannya.

kapalemas2

kapalemas3

kapalemas4

P.S. I – 10 Tempat Paling Pelik Di Dunia
P.S. II – 5 Tempat Paling Ajaib di England
P.S. III – Menarik! Cara Untuk Meningkatkan Penguasaan Bahasa Inggeris

Sumber : Informasi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian kata kunci Google:

  • bot mewah

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Kisah Informasi

Tentang Penulis ()

Hamba Kepada Pencipta
McDonalds

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. penduduk sebenar malaysia says:

    cina penyamun,pencuri,perompak,malaysia bodoh sbb percaya dengan cina seperti anwar…lagi baghal sebab nak menang pru nak kasi contract 3tahun cina pegang selepas 2 tahun dia pegang..anwar anjing keparat…kenapa PAS tak sedar2 lagi…dah bertahun aku dalam pas aku masih tak paham kenapa tak bersatu dengan melayu yg slalu di fitnah cina…PAS,PKR,UMNO please bersatu atas 1 ummah…JGN JADI BODOH..aku masih menyiasat..1 hari aku bongkarkan..lupakan kuasa,ingat malaysia MELAYU punya!aku cina muallaf!aku tau apa aku buat!

    • jusoh.. says:

      bdoh pnya stmnt.. klau brsatu bngang nmanya.. dlm politik msti ada pmbkg.. klau xde pmbkg sdp la umno buat suka hti.. jgn jd bngang.. kita kn ada otak.. knp prlu umno takut bg pmbkg pgn,.. 5thn je pn law pmbnkg ni phcur ngara knp prlu tkut.. law xbleh tkbir undi la bn balik,.. umno sbnr yg rasis..