Penyakit Unik! Rerambut Dalam Mata

| January 7, 2013

Penyakit Unik! Rerambut Dalam Mata | Setiap penyakit pasti ada penawarnya kecuali mati. Setiap penemuan penyakit baru boleh dianggap unik kerana penemuan sebegini amat jarang berlaku samalah seperti yang dihadapi oleh remaja berusia 19 tahun ini. Matanya mempunyai masalah dan dipercayai mengalami simptom rerambut dalam mata. Biarpun ia amat jarang berlaku, para doktor bertungkus lumus memastikan mata remaja ini pulih sediakala.

mata

Doktor menyarankan remaja ini menjalani pembedahan untuk membuang sista diselaputi rerambut pada matanya itu.

LONDON – Seorang remaja berumur 19 tahun di Iran mengalami masalah Limbal dermoid (tisu kulit ditumbuhi rerambut) yang jarang berlaku dan hanya menyerang satu daripada 100,000 orang di dunia.

Sista berukuran lima milimiter pada mata kanannya itu telah menjejaskan penglihatan remaja tersebut dan turut menyebabkannya berasa tidak selesa setiap kali dia mengelipkan mata.

Penyakit jarang berlaku itu diterbitkan dalam Jurnal Perubatan New England selepas mereka menerima laporan berhubung perkara tersebut daripada doktor di Universiti Sains Perubatan Tabriz di Iran.Menurut jurnal itu, sista tersebut tidak menyebabkan rasa sakit tetapi ia telah mengganggu penglihatannya.

Profesor klinikal di Pusat Optometri Universiti Indiana, Dr Richard Meetz berkata, ia didakwa dua kali ganda lebih besar daripada saiz Limbal dermoid yang biasa.

“Penyakit yang dihidapi sejak lahir itu berlaku apabila proses pembentukan sel kulit semasa dalam kandungan terganggu,” jelasnya.

Difahamkan, ia juga boleh tumbuh di bahagian lain pada tubuh dan dalam kes yang agak luar biasa sista tersebut mungkin boleh ditumbuhi gigi.

Meetz memberitahu, ia sememangnya memberi kesan pada penglihatan kerana kedudukannya pada bebola mata pesakit. – MailOnline

P.S. I – Gambar Restoran Hello Kitty di Korea
P.S. II – 7 Taman Tema Terpelik Di Dunia!
P.S. III – Gambar Tasik Ais Gergasi Di Planet Marikh

Sumber : Sinar Harian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian kata kunci Google:

  • bendasing dalam mata
  • Gambar ketumbuhan pada mata
  • ketumbuhan di dalam mata
  • penyakit mata yang pelik

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Category: Kisah Pelik

Tentang Penulis ()

Hamba Kepada Pencipta
McDonalds

Comments are closed.